Ruscalleda, Carme

15 gener 2010

Ruscalleda, Carme. Figa tova de Sant Pol gastronòmicament molt preuada. Maritornes dels fogons (per dir-ho a la manera de Cervantes), posseïdora de cinc estrelles Michelin, cinc, per haver sabut enredar com a xinos els japonesos, i també els nous rics i els esnobs de tota mena i fer-los pagar tres-cents euros per una truita a la francesa. Ruscalleda fa amb la cuina com els antics quincallaires i xarlatans del Far West, que venien aigua de pou amb la fantasia que es tractava de regenerador capil·lar, poció anticàries o remei contra l’escorbut. És a dir, l’art de posar quatre mongetes mal comptades i un cap d’arengada en un plat com una plaça de toros, amb tota la parafernàlia de l’oli i dels canonges al voltant, al mòdic preu d’això, tres-cents euros (pel cap baix). Podem dir que, talment el seu amic de l’ànima Adrià (V. Bulli, el), més que estofats, fa estafats. Encara un apunt final: vull fer notar al lector que el nom de la maritornes en qüestió podria ser ben bé el d’alguns dels seus plats, com “Ruscalleda amb tòfona i formatge de tupí calent a la pipermint” o “Mil fulls de Ruscalleda amb canonges caramel·litzats a la mel”.